Hem / Gör det själv / Måla / Hur måla tak

Hur måla tak

– Så här målar du tak och lister

Skydda

Skydda hela golvet med täckpapp och förankra det med tejp.

Tvätta

Om taket är målat sedan tidigare bör du vid behov tvätta ytan med Nordsjö Original Målartvätt för bästa resultat. Tvätta samtidigt listerna. Skölj väl och låt torka.

Spackla

Skrapa bort lös färg och spackla sedan igen ojämnheter och sprickor i taket med Nordsjö Original Mediumspackel. Låt torka och slipa ytan jämn. Se till att ytan är fri från damm.

Tejpa

Tejpa därefter längs väggar och taklister.

Grundmåla

Om taket ej är målat tidigare är det bra att grundmåla med Nordsjö Professional Grund+.

Måla

Fortsätt sedan med Nordsjö Ambiance Sky takfärg. Måla vid kanter och taklister med en pensel och stryk ut med en liten roller (s.k. sparmålning). Måla hela taket utan paus för att få ett så jämnt slutresultat som möjligt. Färdigstryk alltid i riktning från fönster (ljuskälla) och in i rummet. Se till att du har ordentligt med färg på rollern för att undvika ett ojämnt slutresultat.

Måla lister:

  • Tvätta listerna och slipa dem med sandpapper. Torka bort slipdammet ordentligt och reparera skador i träet med Nordsjö Professional Snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna innan du börjar måla. Industrimålade eller helt nya lister ska grundmålas. Obehandlade kvistar behandlas med kvistlack.
  • Måla listerna med Nordsjö Ambiance Superfinish Snickerifärg som flyter ut bra och ger en tålig yta. Måla listerna i två lager för bästa resultat.

 

Tips: Måla alltid taket först när du renoverar, så att du slipper få färgstänk på väggarna.

 

Måla paneltak

Visst är det fint med vita och fräscha tak. Men ibland är det svårt att veta hur ett gulnat paneltak reagerar när man målar det. Behandlingarna innan avgör om trägulningen blöder igenom eller inte. Med dessa proffstipsen har du större chans att lyckas!

1. Rengör taket

Tvättningen gör att man får bort mycket av de ämnen som annars skulle blöda igenom färgfilmen. Använd målartvätt. Låt torka.

2. Måla

Måla hela ytan två gånger med Nordsjö Kvist- och spärrgrund.

Om paneltaket är nytt, måla Nordsjö Original Kvistlack 2 gånger på kvistarna. Måla sedan hela ytan med Nordsjö Professional Häftgrund Supertäck.

3. Färdigmåla

Avsluta med 1–2 ggr med en sickerifärg, tex Ambiance Super Finish Helmatt.